Taal:
Nederlands is de officiële taal, maar de veel Curacaonaren spreken Engels, Spaans en vooral Papiamento.

Geld:
Amerikaanse Dollars en creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Met traveller's cheques kunt u niet overal terecht. Prijzen worden weergegeven in Antilliaanse Guldens afgekort Nafl. of ANG. De Antilliaanse gulden staat in vaste verhouding tot de US Dollar. 1 $ = 1,77 Nafl. als u geld omwisselt en 1$ = 1,78 Nafl. bij inlevering van Traveller's cheques in US Dollars.
Euro's worden (nog) niet overal als betaalmiddel erkent. U kunt beter uw Euro's dus eerst te wisselen. Zorg ervoor dat u altijd wat kleinere bankbiljetten bij u heeft voor als u kleinere aankopen doet.
Er zijn momenteel twee versies van Antilliaanse geld in omloop: De oude vierkante stuiver en het nieuwe vierkante twee kwartjesmunt, twee van de weinige vierkante munten in de wereld. Een zwarte geldwisselmarkt bestaat niet op Curaçao en er zijn geen restricties op de hoeveelheid geld die u mee mag brengen naar het eiland.

Openingstijden banken:
Banken zijn op maandag t/m vrijdag geopend van 8:00 's ochtends tot 15:30 's middags. De bank op het vliegveld Hato is geopend van maandag t/m zaterdag van 8:00 's ochtends tot 20:00 's avonds. Er zijn op meerdere plaatsen PIN-automaten en sommige daarvan geven ook US Dollars uit. Euro's kunt u echter nog niet pinnen.

Electriciteit:
Op Curaçao is de netspanning 110 - 130 volt/ 50 Hertz. Ter vergelijking: De Verenigde Staten heeft dezelfde netspanning maar dan met 60 Hertz. De meeste apparaten zullen goed functioneren, maar apparaten met een tijdfunctie zullen de tijd niet goed weergeven. Haardrogers en haarkrultangen dienen niet te lang achter elkaar gebruikt te worden om overhitting tevoorkomen. Europa en Zuid Amerika hebben een netspanning van 230 volt/ 50 Hertz. Electrische apparaten die geschikt zijn voor beide netspanningen, zoals de meeste scheerapparaten, kunnen gebruikt worden met behulp van een verloopstuk voor de stekker, die overal beschikbaar zijn.
De stroomvoorziening is over het algemeen betrouwbaar maar het dient aanbeveling om gevoelige apparaten als computers te beveiligen met een spanningsbeveliger. Ook is het raadzaam om het opladen van duiklampen en video-apparatuur te laten doen bij een van de vele duikshops of fotospeciaalzaken.

Water:
Het water wordt gemaakt uit zeewater. Hierdoor heeft Curaçao een van de beste water kwaliteit van de wereld. Het water is dus gewoon te drinken uit de kranen. Echter kunnen er op verschillende plekken (zoals hotels) extra chloor worden toegevoed, waardoor het water een bijsmaak krijgt. Wel is het water erg duur op Curaçao, en daarom vrage we altijd aan onze gasten om hier zuinig mee om te gaan, zowel in het appartement als op andere plekken.

Tijdszone:
Curaçao ligt in de Atlantic Standard Time en ligt dus zes uur achter op Nederlandse tijd. Tijdens de winterklok is het verschil 5 uur.

Kledingadvies en klimaat:
De temperatuur schommelt nauwelijks op Curaçao. De gemiddelde temperatuur is 28 graden
(31 's middags, 24 's nachts). Er waait altijd een frisse Noordoosten wind over het eiland. Gemiddelde zondagen: 95%.
Daarom kunt u bijna altijd toe met lichte tropische kleding. Houdt u echter goed rekening dat de zon ongemeen fel kan zijn. De meeste openbare ruimtes zijn voorzien van air conditioning. Het verschil met de warme buitenlicht kan groot zijn, zeker midden op de dag. Een licht jasje met lange mouwen is daarom raadzaam om bij zich te hebben. Op Curaçao kleedt men zich feestelijk als er iets te vieren valt. Let u op dat er altijd wel een klein briesje staat met het oog op opwaaiende jurken en rokken! Somige restaurants staan niet toe dat er sandalen of korte broeken gedragen worden. In casino's is het gebruikelijk dat de heren een jasje dragen. Te "blote" kleren and badpakken vindt men niet passen, tenzij men zich op het strand bevindt. Bent u van plan om te gaan wandelen, doe dan stevige schoenen aan en een lange broek om te beschermen tegen de cactussen.

Luchthavenbelasting:
Er wordt US$ 20,00 luchthavenbelasting in rekening gebracht bij vertrek aan passagiers van internationale vluchtenen. US$ 10,00 wanneer naar de andere Antillen gevlogen wordt.

Taxi tips:
Taxi's zijn gemakkelijk te herkennen aan de bordjes en de letters "TX" op het nummerbord. De prijzen zijn gebaseerd op een passagiersaantal van maximaal vier personen voor ritten tussen 6 uur 's ochtends en 11 uur 's avonds. Na 11 uur 's avonds geldt een toeslag van 25%. Het dient aanbeveling om van te voren een prijs af te spreken. Er zijn taxistandplaatsen op het vliegveld Hato, bij de hotels en aan de Sha Caprileskade in Punda. Tel Taxi hoofdkantoor 869 07 47

Ligging van Curacao:
Curaçao ligt in het zuiden van het Caraïbische Zeegebied en is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Het ligt slechts 50 kilometer verwijderd van Venezuela, tien uur vliegen vanaf Schiphol en twee en een half uur vanaf Miami, Verenigde Staten.

Bevolking:
Er wonen 150.000 mensen op Curaçao. Willemstad is de enige stad en hoofdstad.

Cruiseschepen:
De haven van Willemstad wordt aangedaan door AirTours/uns Cruise, Deutsche Sectouristik, Carnival Cruises, Holland Amerika Lijn, Princess Cruises, Norwegian Cruiselines en Royal Caribbean Cruise Lines.

Religions:
Katholieken, protestanten, Joden en moslims hebben allen hun eigen gebedshuizen en kunnen hun geloof geheel vrij uitoefenen. Tachtig procent van de Curaçaose bevolking is katholiek. Curaçao heeft een verdiende reputatie als het gaat om religieuze en ethnische harmonie. Adventisten, Anglicanen, Doopsgezinde, Mormonen, Jehova's Getuigen en Methodisten zijn allen vertegenwoordigd op Curaçao.

Fooien:
Het is gebruik om een kruier een fooi van 1 Nafl. per koffer te geven. Taxichauffeurs wordt normaliter 10% van de ritprijs getipt. Restaurants brengen meestal zelf een "Service Charge" van 10% in rekening maar u kunt natuurlijk altijd een paar gulden achterlaten. De meeste hotels rekenen 12% "Service Charge" bovenop het totaalbedrag. Dit alles naast de 5% BTW.

Wat u beter van huis kunt meenemen:
Film en video cassettes, batterijen, zonnebrandolie, luiers, sportartikelen en boeken zijn overal te koop, maar over het algemeen duur te noemen op Curaçao. Dus liever brengt u deze artikelen vanuit huis mee. Anti insecten spray is wel zeer aanbevolen om mee te brengen. Vooral tijdens de regenperiode (want dan zijn er veel muggen), zijn deze producten snel uitverkocht op het eiland.

Gezondheid:
Curaçao ligt dicht bij de evenaar. Houdt u daarom rekening met de felle zon, vooral tussen 10:00 uur 's ochtends en 15:00 's middags. Smeert u zich goed in en draag een zonnenbril. Neem altijd wat kleren en een pet of hoed mee voor als de zon u teveel wordt. Juist omdat er altijd een briesje staat, kan het u ontgaan dat de zon erg fel schijnt. In het geval dat u (erg) verbrand bent, moet u veel drinken, liefst non-alcoholische dranken. Neem een koel bad en vermijdt de zon voor een paar dagen. Zonnesteek kan gevaarlijk zijn, vooral voor kinderen, ouderen en mensen met overgewicht. Typische klachten zijn duizeligheid, koorts, hoofdpijn en misselijkheid.
Curaçao is een Benedenwinds eiland en dat maakt het veel minder vochtig dan de meeste andere Caraïbische eilanden. Toch kunnen muggen een plaag zijn, vooral gedurende het regenseizoen, van oktober tot februari. Het is daarom raadzaam om anti-insectenspray bij de hand te hebben. Overigens kent Curaçao geen malaria of andere typisch tropische ziekten en zijn er dus geen vaccinaties nodig voor een bezoek aan het eiland. Het niveau van hygiëne is hoog en daarom komen gevallen van voedselvergiftiging maar heel zelden voor. Mocht men toch maag- of darmklachten krijgen, dan zijn veel van de geneesmiddelen die men van thuis kent, verkrijgbaar in de Botica's, zoals men apotheken noemt op Curaçao. Mocht u medische hulp nodig hebben, dan bent u op Curaçao nooit verder dan dertig minuten verwijderd van het Sint Elisabeth Hospitaal. Tel EHBO 462 44 00